Tvåvånings tårtan

Recept till tårtan som jag gjorde till min pappa.




Tårtbotten

Du behöver

4 ägg
2 dl socker
1 dl potatismjöl
1 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver

Gör så här

Smörj och mjöla en form med löstagbar kant.
Vispa ägg och socker riktigt luftigt med elvisp eller i matberedare.
Blanda mjöl, potatismjöl och bakpulver noga.
Rör försiktigt ner mjölblandningen i smeten. Rör tills den är slät, men inte mer än nödvändigt.
Bred ut smeten jämnt i formen. Sätt in kakan i 200 grader varm ugn, sänk genast temperaturen till 175 grader och baka av i cirka 30 minuter. Känn i mitten med en sticka om kakan är fast.
Låt svalna på galler under bakduk.

Jag fyllde översta delen på tårtan med färska jordgubbar och Hallonmousse och understa delen med chokladmousse

Hallonmousse

Ingredienser

200 g tinade hallon
1/3 dl socker + 1/2 msk socker
1 msk vatten
1 blad gelatin
1 äggvita
1/2 msk hallonlikör
1/3 dl vispgrädde

Gör så här

1. Passera de tinade bären till puré. Lägg gelatinbladen i kallt vatten.

2. Koka en sockerlag av vatten och socker, låt den svalna. Vispa äggvita och 1/2 msk socker till hårt skum. Vispa ner sockerlagen först droppvis och sedan i en fin stråle i äggsskummet. Smält gelatinbladet och vispa ner det i blandningen. Tillsätt likör.

3. Vispa grädden. Blanda ner grädden i hallonpurén och vänd ner blandningen i socker- och äggsmeten. Fördela moussen i portionsformar och ställ i kylen. Stjälp upp före servering och dekorera med chokladflarn.

Chokladmousse
Ingredienser

100 g choklad, 72 procentig
1.5 msk whiskey, rumstempererad
150 g grädde

Gör så här

1. Finhacka chokladen och smält den i en skål ovan på en kastrull med sjudande vatten.

2. Vispa grädden lätt.

3. Rör ut den rumstempererade spriten i grädden.

4. Vänd kvickt och bestämt ner hälften av grädden i chokladen och blanda väl. Tillsätt resten av grädden och blanda.

5. Häll upp moussen i en skål, eller i fyra portionsformar och ställ in i kylen cirka 3 timmar.

Det vita som är överdraget på tårtan är marshmallow fondant som du hittar här




Lycka till!


Kommentarer
Postat av: Natasa

Åhhh gud va fiiin!! Har du verkligen gjort den där??!! Fan va du är duktig!! Jobbar du med sånt??

2010-04-15 @ 13:58:53
URL: http://ndiamond.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0