Perfekta Maränger



Jag älskar maränger! Men det är väldigt svårt att få dem som man vill. Efter några gångers försök och olika sorters recept har jag äntligen hittat den bästa.

Du behöver

3 äggvitor
2 dl strö socker
3 droppar citron

Gör så här

Börja med att sätta på ugnen på 100 grader.

Gör klart spritspåsen

Separera äggen och lägg dem i en kokbar rundskål 

Ta fram en kastrull fyll den med vatten och vänta tills vattnet sjuder

Vispa äggen i skålen över det sjudande vattnet på låg hastighet i 2 minuter.

Sedan kan du öka hastigheten men inte så mycket.

Häll försiktigt ner sockret (lite i taget)

Häll sedan ner citrondropparna

Förtsätt att vispa tills den blir som grädde

Spritsa på en plåt med bakplåtspapper, grädda i ugnen 90 min.
Längst ner i ugnen!

Annas tårta

Min brors syster fyllde år för några dagar sedan. Så klart jag var tvungen att överaska med en tårta.

Jag gjorde tårtan i en vanlig ungsform sedan delade jag den på mitten. Jag fyllde tårtan med hallonsylt och vaniljkräm



Tårtbotten


Du behöver

6 ägg
4 dl socker
2 dl potatismjöl
2 dl vetemjöl
4 tsk bakpulver

Gör så här

Smörj och mjöla en fyrkantig form helst med löstagbar kant.

Vispa ägg och socker riktigt luftigt med elvisp eller i matberedare.

Blanda mjöl, potatismjöl och bakpulver noga.

Rör försiktigt ner mjölblandningen i smeten. Rör tills den är slät, men inte mer än nödvändigt.

Bred ut smeten jämnt i formen. Sätt in kakan i 200 grader varm ugn, sänk genast temperaturen till 175 grader
och baka av i cirka 30 minuter. Känn i mitten med en sticka om kakan är fast.

Låt svalna på galler under bakduk.



Vaniljkräm

Du behöver

5 dl mjölk, 3%
1 st vaniljstång
1.5 dl strösocker
7 st ekologiska äggulor
1.5 dl maizena
50 g mjukt smör

Gör så här

Dela vaniljstången på längden med en vass kniv och skrapa ur fröna. Lägg både skal och frön i en kastrull tillsammans med mjölken. Koka upp.

Vispa strösocker, äggulor och maizena luftigt med elvisp. Slå över den heta mjölken under vispning.

Häll tillbaka blandningen i kastrullen och värm upp försiktigt under vispning. Så fort blandningen börjar tjockna, häll snabbt över i en kall skål.

Tillsätt smöret, låt smälta och kyl krämen i isbad eller kyl. Rör då och då i såsen så att det inte bildas skinn.



Det som är på är MMF. Jag tycker att det är roligare att arbeta med MMF än marsipan. Kom ihåg att kavla den så tun som möjligt för annars kommer hela tårtan att smaka för mycket socker.

Du behöver

250 g marshmallows
1 tsk vatten
6-7 dl florsocker
½ dl olja

Gör så här

Lägg marshmallows i en skål med lite vatten och smält i micron ca 20 sek. De ska puffa upp och bli mjuka. Rör ordentligt i det.

Tillsätt florsocker och vatten tills det inte längre klistrar och oljan.

Ta ut på bakbord och knåda väl i 5-7 minuter.







Choklad eclair

Jag och min sambo satt som vanligt framför teven och tittade på matlagningsprogram. Då kom choklad eclair upp i rutan och min Älskling frågade mig om jag kunnde göra sådana.

"Som smälter i munen när man tar en tugga"

Du behöver;

100g smör
2,5dl vatten
4 dl mjöl
3 ägg
vispgrädde (eller ex sylt)
Choklad

Gör så här;

Sätt ugnen på 200C

Häll ner vatten och smöret i en kastrull och låt det koka upp tills smöret har smält.

Så fort smöret har smält ta bort kastrullen från plattan och blanda i mjölet.

Blanda med en träslev tills dess att smeten släpper från kastrullkanterna.

Låt smeten kylas ner i ca 5 min.

Blanda i ett ägg åt gången och blanda smeten väl innan du häller i nästa ägg, blanda tills att smeten är jämn och glansig.

Häll ut smeten så att det blir ca 5 cm lång och ganska tjocka.

Stoppa in dem i ugnen i ca 20 minuter tills de har blivit stora och gyllenbruna.

Efter 20 min sänk värmen till 120C och låt dem vara inne i ca 10 min tills de har torkat.

Låt dem svala tills de är kalla, man kan dela dem sedan på mitten och fylla de med grädde, vaniljvisp eller sylt. Eller göra som jag har gjort 






Fryst Hallon cheesecake



8 - 10 port
Satsen blir cirka 1,5 liter smet och brukar vara lagom till en större pajform, eller två mindre.

Du behöver:

4 st ägg
2 dl strösocker
400 g philadelphiaost
2 tsk vaniljsocker
4 dl vispgrädde
6 st digestivekex
3 dl hallonsylt

Gör så här

Smula ner digestivekex i botten på formen. Skilj på äggulor och vitor och lägg dem i var sin skål.

Vispa äggulorna med sockret pösigt.

Mosa osten och blanda ner den i vaniljsockret, rör samman med äggulorna och sockret 

Vispa grädden i en tredje skål och rör försiktigt ner den i ägg-ostblandningen.

Vispa äggvitorna hårt och rör till sist försiktigt ner dem i smeten. 

Häll hälften av smeten i formen och ställ i frysen i 20minuter. 

Blanda hallonsylt i andra halvan av smeten, häll över den i formen låt den stå i fryser under natten


Kladdkaka med marshmallows

Eftersom jag har varit i Kiruna och Gällivare har jag inte hunnit baka så mycket men en kladdkaka har jag haft tid med;) Det är samma recept som det är till ”kladdkake muffinsen” fast du häller i små bitar marshmallows och låter den vara i ugnen 10 min extra.

Du hittar receptet
Här






Frozen cheesecake



Jag älskar cheesecake och min älskling gillar choklad så varför inte göra en blandning mellan de recepten. Jag bestämde mig för att göra 3 olika lager. Det första lagret är chokladcrème andra cheesecake och sista chokladkaka

Vi ska börja att göra en liten tun botten istället för Digestivekexen.

Chokladkakan

Du behöver; 

30g smält smör
½ dl socker
½ dl kakao
1 stk vaniljsocker
1 ägg
1 dl mjöl
 

Smältsmöret, låt svalna

Bland alla andra ingredienser och blanda i smöret

Smöra en form och grädda i ugnen på 175 grader i ca 10-15 min den ska bli hård

Ställ in den i kylen så att den svalnar och börja med cheesecake smeten 

Frozen cheesecake smet

Du behöver;
4 ägg
1,5 dl strösocker
Skal av citron
200g philadelphiaost
4dl vispgrädde
200g digistivekex 

Separera äggen

Vispa gulorna, strösockret, philadelphiaost & riven citronskal poröst

Vispa grädden & vänd ner i ostsmeten

Vispa vitorna till hårt skum och vänd sedan ner den i ostsmeten och rörom försiktigt 

Nu kan du ta ut den tunna chokladkakan från kylen och häll på cheesecake smeten ställ den i frysen medans du gör chokladcrèmen

Chokladcrèmen

Du behöver;
5 dl grädde
550 gram mörk hackad choklad 70% kakao
2,5 dl socker

Blanda allt i en kastrull

Ställ sedan in den i kylen för att svalna

När den har svalnat tag ut cheescaken och häll dena överst

Stoppa in den i frysen igen och låt stå i 3 timmar.


Marängtårta med banan



Du behöver;
Marängbotten
2 bananer
5 dl grädde
chokladsås

Först gör du marängerna i ugnen. Jag gjorde två stycken bottnar du måste spritsa dem som en stor platt maräng receptet hittar du Här medans du väntar på att dem ska bli klara kan du skära upp bananer och vispa grädden.

När marängen är klar placerar du bananerna på tårtan sedan häller du den vispade grädden över.

Efteråt häller du chokladsåsen över och på med ett lager till med marängbotten, grädde och chokladsås.

Du kan servera tårtan med vaniljglass








Havremuffins



Idag tänkte jag vara lite nyttigare och göra havremuffins

Du behöver;
3,5 dl havregryn
1,5 dl socker
100g smält smör/margarin


Värm ugnen till 175 grader.

Blanda havregryn och socker i en skål.

Häll det heta matfettet över blandningen och rör samman.

Klicka ut smeten i muffinsformar.

Ställ dem på en plåt.

Grädda mitt i ugnen ca 10 min. 






Cupcakes med olja



Grundrecept för Cupcakes, när jag gör cupcakes använder jag mig mest av det här receptet. Jag tycket att det är enklare och det blir mera luftigt. Den ska gräddas i ugnen i 175 grader i 15-20 min

Du behöver;
2 ägg
2dl socker
1dl olja (ej oliv)
2dl mjölk
4dl vetemjöl
2 tsk bakpulver
2tsk vaniljpulver
1krm salt

Gör så här;

Vispa ägg och socker pösigt.

Blanda samman alla torra ingredienser

Tillsätt ägg blandningen med oljan och mjölken

Fyll smeten till 2/3 i muffinsformar


marshmallow fondant



Alla mina blommor
och det jag använder till rosetter är marshmallow fondant. Grund receptet till mmf kommer nedan. Man kan lägga till olika hushållsfärger/karamellfärger. Ibland brukar jag använda olika smaksättningar också t.ex. mintolja som passar jätte bra till mörkchoklad fyllningar

Du behöver

250 g marshmallows
1 tsk vatten
6-7 dl florsocker
1 dl olija

Gör så här

Lägg marshmallows i en skål med lite vatten och smält i micron ca 20 sek. De ska puffa upp och bli mjuka. Rör ordentligt i det.

Tillsätt florsocker och vatten tills det inte längre klistrar och oljan.

Ta ut på bakbord och knåda väl i 5-7 minuter.


Kladdkaka muffins



Du behöver;
150g smält smör
3dl socker
1dl kakao
2 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
2 st ägg
3dl mjöl 

Gör så här;

Blanda socker och ägg pösigt

Blanda i det smälta smöret

Tillsätt kakaon, vaniljsockret, bakpulvret och mjölet

Klicka i den kladdiga smeten i muffins formar

Stoppa dem i ungnen; 175 grader i 10-15 minuter

Servera sedan med grädde


vitchoklad frosting



Du behöver;

100 g smör
400 g smält vitchoklad
2 msk vaniljsocker
ev. 1 dl grädde

Frosting:
Smält chokladen i vattenbad, micro går också bra men var försiktig så chokladen inte bränns (kör 30 sek i taget). Lägg chokladen åt sidan och låt den svalna. Blanda i det rumstempererade smöret och vaniljsockret. Om du vill ha frostingen lite mjukare kan du blanda i 1 dl grädde.


 


Philadelphiaosts frosting



Cream cheese frosting


Ingredienser

100 g Philadelphiaost
60 g mjukt smör
300 g (1pkt) florsocker
0.5 st citron, saften

Chocolate frosting

Ingredienser

100 Philadelphiaost
60 g mjukt smör
300 g (1pkt) florsocker med chokladsmak
0.5 st citron, saften

1. Vispa smör, florsocker, vaniljsocker och citronsaft krämigt.

2. Vispa i Philadelphiaosten.

3. Färga glasyren i olika färger med karamellfärg eller behåll den vit.

4. Bred den på cupcakesen och garnera med strössel eller blommor

Mörkchoklad



Grund Recept till cupcake finns
Här.

Frostingen som jag har spritsat på är:

500g smält mörk choklad
2 dl grädde
1 dl honung


Om man vill ha den sötare kan man hälla i mera honung;)

Tvåvånings tårtan

Recept till tårtan som jag gjorde till min pappa.




Tårtbotten

Du behöver

4 ägg
2 dl socker
1 dl potatismjöl
1 dl vetemjöl
2 tsk bakpulver

Gör så här

Smörj och mjöla en form med löstagbar kant.
Vispa ägg och socker riktigt luftigt med elvisp eller i matberedare.
Blanda mjöl, potatismjöl och bakpulver noga.
Rör försiktigt ner mjölblandningen i smeten. Rör tills den är slät, men inte mer än nödvändigt.
Bred ut smeten jämnt i formen. Sätt in kakan i 200 grader varm ugn, sänk genast temperaturen till 175 grader och baka av i cirka 30 minuter. Känn i mitten med en sticka om kakan är fast.
Låt svalna på galler under bakduk.

Jag fyllde översta delen på tårtan med färska jordgubbar och Hallonmousse och understa delen med chokladmousse

Hallonmousse

Ingredienser

200 g tinade hallon
1/3 dl socker + 1/2 msk socker
1 msk vatten
1 blad gelatin
1 äggvita
1/2 msk hallonlikör
1/3 dl vispgrädde

Gör så här

1. Passera de tinade bären till puré. Lägg gelatinbladen i kallt vatten.

2. Koka en sockerlag av vatten och socker, låt den svalna. Vispa äggvita och 1/2 msk socker till hårt skum. Vispa ner sockerlagen först droppvis och sedan i en fin stråle i äggsskummet. Smält gelatinbladet och vispa ner det i blandningen. Tillsätt likör.

3. Vispa grädden. Blanda ner grädden i hallonpurén och vänd ner blandningen i socker- och äggsmeten. Fördela moussen i portionsformar och ställ i kylen. Stjälp upp före servering och dekorera med chokladflarn.

Chokladmousse
Ingredienser

100 g choklad, 72 procentig
1.5 msk whiskey, rumstempererad
150 g grädde

Gör så här

1. Finhacka chokladen och smält den i en skål ovan på en kastrull med sjudande vatten.

2. Vispa grädden lätt.

3. Rör ut den rumstempererade spriten i grädden.

4. Vänd kvickt och bestämt ner hälften av grädden i chokladen och blanda väl. Tillsätt resten av grädden och blanda.

5. Häll upp moussen i en skål, eller i fyra portionsformar och ställ in i kylen cirka 3 timmar.

Det vita som är överdraget på tårtan är marshmallow fondant som du hittar här




Lycka till!