Choklad eclair

Jag och min sambo satt som vanligt framför teven och tittade på matlagningsprogram. Då kom choklad eclair upp i rutan och min Älskling frågade mig om jag kunnde göra sådana.

"Som smälter i munen när man tar en tugga"

Du behöver;

100g smör
2,5dl vatten
4 dl mjöl
3 ägg
vispgrädde (eller ex sylt)
Choklad

Gör så här;

Sätt ugnen på 200C

Häll ner vatten och smöret i en kastrull och låt det koka upp tills smöret har smält.

Så fort smöret har smält ta bort kastrullen från plattan och blanda i mjölet.

Blanda med en träslev tills dess att smeten släpper från kastrullkanterna.

Låt smeten kylas ner i ca 5 min.

Blanda i ett ägg åt gången och blanda smeten väl innan du häller i nästa ägg, blanda tills att smeten är jämn och glansig.

Häll ut smeten så att det blir ca 5 cm lång och ganska tjocka.

Stoppa in dem i ugnen i ca 20 minuter tills de har blivit stora och gyllenbruna.

Efter 20 min sänk värmen till 120C och låt dem vara inne i ca 10 min tills de har torkat.

Låt dem svala tills de är kalla, man kan dela dem sedan på mitten och fylla de med grädde, vaniljvisp eller sylt. Eller göra som jag har gjort 






Fryst Hallon cheesecake



8 - 10 port
Satsen blir cirka 1,5 liter smet och brukar vara lagom till en större pajform, eller två mindre.

Du behöver:

4 st ägg
2 dl strösocker
400 g philadelphiaost
2 tsk vaniljsocker
4 dl vispgrädde
6 st digestivekex
3 dl hallonsylt

Gör så här

Smula ner digestivekex i botten på formen. Skilj på äggulor och vitor och lägg dem i var sin skål.

Vispa äggulorna med sockret pösigt.

Mosa osten och blanda ner den i vaniljsockret, rör samman med äggulorna och sockret 

Vispa grädden i en tredje skål och rör försiktigt ner den i ägg-ostblandningen.

Vispa äggvitorna hårt och rör till sist försiktigt ner dem i smeten. 

Häll hälften av smeten i formen och ställ i frysen i 20minuter. 

Blanda hallonsylt i andra halvan av smeten, häll över den i formen låt den stå i fryser under natten


RSS 2.0